Tuin bij het kasteel van Juffrouw De Schuijter

Tekst van Kasteel met tuin van Juffrouw De Schuijter (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35218)

Achter het voormalige kasteel van juffrouw Deschuijter, momenteel "het cultuurhuis" genoemd, ligt een prachtig relict van een laat 19de-eeuwse tuin. Vandaag is het een drukbezocht parkje in het hart van het dorp. De mooie volgroeide bomen zijn representatief voor een plantenassortiment uit de tweede helft van de 19de eeuw. Algemene opmerkingen: op veel plaatsen zware verdichting van de bodem door betreding (door auto’s en mensen), stambeschadigingen (door het maaien van het gras of door andere activiteiten die doorgaan in het park). In het park zijn nog restanten van een stinzenflora aanwezig: het zijn voornamelijk boshyacinten als begroeiing onder de beboomde tuinrand.

Een determinatie van de boomsoorten werd uitgevoerd op 18/05/2016 en is gestart in de voortuin en liep vervolgens in tegenwijzerzin door in de achtertuin.

1. Winterlinde (Tilia cordata), jonge aanplanting in de voortuin. Stamomtrek: 125 cm op 150 cm hoog
  2. Witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum). Afgestorven en recent geveld uit veiligheidsoverweging.
  3. Bruine beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’). Stamomtrek: 267 cm op 150 cm hoog Opmerkingen: stambeschadigingen, adventiefwortels, wurgwortels, verminderde bladbezetting (ijle kroon), zware bodemverdichting, elektriciteitscabine in nabijheid van de boom.
  4. Krimlinde (Tilia euchlora). Stamomtrek: 190 cm op 150 cm hoog. Mooie afhangende takken. Drukt het voetpad op (werkpunt bij heraanleg). Ondanks bodemverdichting in goede staat
  5. Japanse notenboom (Ginkgo biloba). Stamomtrek: 246 cm op 150 cm hoog. Slapende knoppen ontwaken hier en daar op de stam. Beschadigingen aan de wortelaanzet (maaischade?).
  6. Tamme kastanje (Castanea sativa). Stamomtrek: 271 cm op 150 cm hoog. Slapende knoppen ontwaken na rigoureuze snoei.
  7. Tamme kastanje (Castanea sativa) Stamomtrek: 150 cm op 150 cm hoog. Vlak naast het pad. Mogelijks een zaailing van nr. 6.
  8. Bruine beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’). Stamomtrek: 230 cm op 150 cm hoog.
  9. Bruine beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’). Stamomtrek: 241cm op 150 cm hoog. Groep van twee bruine beuken 8 en 9. De bodem is er minder verdicht door vegetatie (boshyacint, gras, scherpe boterbloem, wikke). Een mooi beeld.
  10. Linde (Tilia spec.) Stamomtrek: 107 cm op 150 cm hoog.
  11. Krimlinde (Tilia euchlora). Stamomtrek: 102 cm op 150 cm hoog.
  12. Gewone es (Fraxinus excelsior). Stamomtrek: 85 cm op 150 cm hoog.
  13. Hemelboom (Ailanthus altissima). Stamomtrek: 92cm op 150 cm hoog. Wurgwortel.
  14. Zilveresdoorn (Acer saccharinum). Stamomtrek: 73cm op 150 cm hoog.
  15. Gewone robinia (Robinia pseudoacacia). Stamomtrek: 99cm op 150 cm hoog.
  16. Gewone robinia (Robinia pseudoacacia). Stamomtrek: 46cm op 150 cm hoog.
  17. Gewone robinia (Robinia pseudoacacia). Stamomtrek: 306 cm op 150 cm hoog. Nieuwe takken op oude snoeiwonden.
  18. Gewone robinia (Robinia pseudoacacia). Stamomtrek: 124 cm op 150 cm hoog.
  19. Gewone robinia (Robinia pseudoacacia). Stamomtrek: 240cm op 150 cm hoog. Laaggevorkt Opslag op wortels.
  20. Gewone robinia (Robinia pseudoacacia). Stamomtrek: 175 cm op 150 cm hoog.
  21. Blauwe Atlasceder (Cedrus atlantcia ‘Glauca’). Stamomtrek: 224 cm op 150 cm hoog. Opmerkelijk: geel gras rond de boom, ongelukkige snoei, ijzeren tentenpicket, oppervlakkige wortelbeschadiging.
  22. Zomerlinde (Tilia platyphyllos). Overblijfsel uit een gedegradeerd lindenprieel. Knothoogte 200-250 cm.
  23. Zomerlinde (Tilia platyphyllos). Overblijfsel uit een gedegradeerd lindenprieel. Knothoogte 250 – 300 cm.
  24. Levensboom (Thuja spec.). Stamomtrek: 148 cm op 150 cm hoog. Harsen, stambeschadiging.
  25. Zomereik (Quercus robur). Stamomtrek: 151 cm op 150 cm hoog.
  26. Zomereik (Quercus robur). Stamomtrek: 253 cm op 150 cm hoog. Zowel 25 als 26 staan naast een petanqueveld dat voor kalkaanrijking zorgt.
  27. Bruine beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’). Stamomtrek: 417 cm op 150 cm hoog. Zonnebrandreactie door snoei, ijlere kruin.
  28. Bruine beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’). Stamomtrek: 491 cm op 150 cm hoog. Stamomtrek: 467 cm op 100 cm hoog. Ent? Dichte kroon.
  29. Hangende zilverlinde (Tilia tomentosa ‘Pendula’ = Tilia petiolaris). Stamomtrek: 307 cm op 150 cm hoog. Deze soort heeft een hangend blad door lange bladstelen. Ent op 250 cm. Mooie, gezonde takkenstructuur en een goede conditie. Heeft een wurgwortel.
  30. Lijsterbes (Sorbus aucuparia). Stamomtrek: 86 cm op 150 cm hoog.
  31. Kweepeer (Cydonia oblonga). Dikste stam heeft een omtrek van 47 cm op 100 cm hoog. Tweestammig.
  32. Kerspruim (Prunus cerasifera). Stamomtrek: 117 cm op 150 cm hoog. Wortelkluit is gelicht. Speciale schuine groeivorm.
  33. Ruwe berk (Betula pendula). Stamomtrek: 145 cm op 150 cm hoog. Verwonding tgv ingegroeide wasdraad op 180 cm.
  34. Gewone es (Fraxinus excelsior). Stamomtrek: 156 cm op 150 cm hoog. Maaischade aan de wortels. Poging tot beschadiging op 200 cm.
  35. Tulpenboom (Liriodendron tulipifera). Stamomtrek: 300 cm op 150 cm hoog. Gesnoeid. Wurgwortel.
  36. Zomereik (Quercus robur). Stamomtrek: 283 cm op 150 cm hoog. Snoei. Staat vlak naast een garage.

Auteurs:  Peeters, Virginie; Van der Linden, Geert