Gedenkkruis Keith Rae

Gedenkteken langs de Canadalaan, tegen de voormuur van Sanctuary Wood Cemetery, ter hoogte van de meest zuidoostelijke hoek van de begraafplaats.

Op Sanctuary Wood Cemetery ligt Gilbert Talbot begraven, naar wie het 'Talbot House in Poperinge werd genoemd. Het privaat gedenkteken voor Keith Rae staat net vóór de begraafplaats. Rae was een persoonlijke vriend van Luitenant Gilbert Talbot. Hij behoorde tot het 8ste bataljon van de 'Rifle Brigade', toen hij op 30 juli 1915 nabij het Hooge omkwam tijdens een Duitse aanval met vlammenwerpers. Het gedenkteken was daar oorspronkelijk door de familie van Rae opgericht op 15 mei 1921, op de plaats waar hij het laatst gezien zou geweest zijn. Zijn lichaam werd nooit teruggevonden. In 1966 lieten de eigenaars van het kasteel Hoge het gedenkteken overplaatsen naar de begraafplaats van Sanctuary Wood, naar verluidt omdat de eigenaars van het kasteel niet meer konden instaan voor het onderhoud van het gedenkteken. Nu staat de Commonwealth War Graves Commission in voor het onderhoud.

Het gedenkteken voor Rae bestaat uit een Keltisch kruis, op een kleine gebogen sokkel op een verhoog met twee treden. Het kruis is volledig versierd in vlakreliëf. Op de voorzijde rankwerk met daarin een zwaard met twee rozen, aan de linker- en rechterkant ineengestrengeld vlechtwerk. Op de zijkanten van de kruisarmen een rozet, op de achterkant in het medaillon een kruis en daartussen vier knopen. Het resterende deel is volledig opgevuld met vlechtbanden. Het geheel is opgebouwd uit donkergrijs gespikkeld en geschuurd graniet. Onderaan het kruis: "Be thou Faithful unto death and I will give thee a crown of life" met puntjes tussen de woorden; op de sokkel: "In memory of Keith Rae 2nd. Lieut. 8th. Btn. the Rifle Brigade. The dearly loved youngest son of Edward and Margaret Rae. He died on this spot 30 July 1915 in his 26th year fighting in the great war for humanity" met puntjes tussen de woorden; op de tweede trede: op de bovenkant: "Christ's faithful soldier and servant unto his life's end" met puntjes tussen de woorden; op de voorkant: "In memory also of his brother officers and men who fell on the same morning and afternoon". Op de achterkant van de bovenste sokkel: "This monument originally erected beside Hooge Crater and dedicated there on 15th May 1921 was transferred to this site in 1966".

Hoogte 207 cm x breedte 155 cm x diepte 136 cm

• CAVE N., LAMPAERT R. (vertaling) 1997: Sanctuary Wood & Hooge, (Slagveld België 6), Erpe.