Klepmolen

Kleine bakstenen bergmolen op een kleine molenberg gebouwd in 1889 ter vervanging van een door brand vernielde houten standaardmolen die dateerde van 1792 en op een oude molendam was opgericht. Een familietwist aangaande het verwerven van de molen bij het overlijden van de derde laatste molenaar was medeoorzaak van het slecht functioneren van de molen sinds 1922. Een hoge nieuwe bouw (zie nummer 1), palend aan de westzijde van de molendam, belemmert sindsdien een goede windvang. Stopzetting van de maalactiviteiten in de molen in 1959. Restauratie van de klepmolen in 1984-1985 en opnieuw in gebruik genomen sinds de plechtige inhuldiging op 20-10-1985.

Ronde bakstenen bovenkruier met vier niveaus. Typische Oost-Vlaamse molenkap (leien) met gelijk afgewolfde zijvlakken. Voor de restauratie voorzien van een eg uit ijzeren I-profielen. Getoogde inrijpoort aan de zuidoostkant tussen de schuin geplaatste klimmende zijmuurtjes. Twee getoogde vensters en twee dito deuren tegenover elkaar op molendamhoogte. Vier dezelfde vensters op de steenzolder en twee op de luizolder. Vijftien steigergaten boven een strekse baksteenlijst. Drie steenkoppels en molenkap op paternosterring. Gevlucht met kleine, rechte gietijzeren askop. Houten staartwerk.

• BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken. Windmolens in Oost-Vlaanderen, Gent, 83, 106, 222-225.
  • DE SMET L. 1985: De stenen korenwindmolen te Balegem (Oosterzele), Land van Rode, Jaarboek, 53-69.

Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke