Pastorie

Tekst van Pastorie van de Sint-Martinusparochie met tuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36596)

Landelijke pastorie met omringende tuin. Dubbelhuis van één bouwlaag en vijf traveeën, met steil zadeldak (kunstleien), als bestaand gebouw in 1764 aangekocht en hersteld; in kern waarschijnlijk uit de 17de eeuw. Voorgevel aangepast in de 19de eeuw. Verankerde, beraapte en grijsgeschilderde lijstgevel. Puntvormig dakvenster boven de deur. Rechthoekige muuropeningen in vlakke, bepleisterde omlijstingen. Onder de afbrokkelende bepleistering links van de deur: sporen van een gedicht vroeger venster met zandstenen dorpel. Daklijst met houten gootlijst op blokvormige hoekconsoles, ook voor de verankerde en gewitte bakstenen achtergevel. Vier smalle getoogde vensters met sponning en luik, waarvan twee half gedichte naast de rechthoekige achterdeur, en een groot rechthoekig venster in de rechtertravee met kleine roedeverdeling. Een tuitvormig dakvenster boven de deur. Steekboogvormige zoldervensters in de zijpuntgevels met muurvlechtingen, met sponning in de linker zijgevel.

Interieur: brede centrale gang met een gewitte, 18de-eeuwse houten bordestrap. Twee benedenkamers met een bepleisterde zoldering en moerbalken, waarvan één op slof en één rustend op console, en omlopende stuclijstdecoratie.

Ten zuidwesten: rechthoekige bakstenen koetshuis met pannen zadeldak; twee segmentbogen op pilasters waarvan één met poort.

• DE BROUWER E. 1979: Schelderode voor u verteld..., Schelderode, 124.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke