Hoeve Clays van Muntestede

Zogenaamd "Clays van Muntestede", volgens De Potter en Broeckaert aldus vermeld in 1643. Grote hoeve van het semigesloten type met opmerkelijke inplanting: gelegen boven op de Asselkouter en bereikbaar via de zandweg die Rijspoel met Hundelgemsesteenweg verbindt. Een oude linde en eik staan opgesteld aan weerszij van de toegangspoort. Hoevegebouwen in U-vorm geschikt rondom een rechthoekig erf.

Overzolderde poort met doorrit op de noordoostelijke hoek van het erf tussen de boerenwoning en de oostelijke stalvleugel. Bakstenen poortgebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) met roodgeschilderde lijstgevel op gepikte plint. Gewitte korfboogpoort tussen lisenen met basis van natuurstenen blokken. Rechts steekbogige voetgangersdeur ook in een gewitte omlijsting.

Boerenhuis aan de noordelijke erfzijde met voortuin afgesloten door een palmhaag en een ijzeren hek tussen betonpijlers tegenover de voordeur; van één bouwlaag en zeven (?) traveeën, onder zadeldak (kunstleien), vermoedelijk opklimmend tot de 17de eeuw. Links zijpuntgevel met muurvlechtingen, steekboogvormig zolderluik, ovale topoculus en hartvormig nokanker. Vernieuwde rechter zijpuntgevel. Gewitte bakstenen voorgevel op gecementeerde plint. Smalle, getraliede rechthoekige vensters met sponning en luiken, volgens sporen in het metselwerk zandstenen kloosterkozijnen waarvan het bovendeel werd gedicht en met bewaarde zandstenen dorpels. Lage steekboogdeur met getralied, ovaal bovenlicht in een geschilderde rechthoekige omlijsting met oren. Gewitte erfgevel (ten zuiden) op gepikte plint. Per twee gekoppelde, getraliede zandstenen kruiskozijnen met sponning en duimen, in een geschilderde omlijsting met oren. Dezelfde deur als in de voorgevel, met bakstenen steektrap van drie trappen.

Ten oosten: gewitte bakstenen stallen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Tweemaal twee gekoppelde steekboogdeuren in de erfgevel. Recente rollende poort. Rijen luchtgaten in de zijpuntgevel (ten zuiden).

Imposante dwarsschuur aan de zuidelijke erfzijde. Laag, gewit bakstenen gebouw met centrale verhoogde schuurpoort met doorrit onder het steile, afgewolfde zadeldak (Vlaamse pannen).

Merkwaardig driebeukig schuurgebint met ankerbalkgebinten. Ten westen: afzonderlijk, gewit bakstenen bakhuis van het samengestelde type. Deels bewaarde puntgevels met muurvlechtingen. Een open en breed wagenhuis onder zadeldak met een punttop voorzien van horizontale houten beschieting.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke