Hof van Quaetham

Tekst van Hof van Quaetham met oliemolen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36579)

Naar verluidt zogenaamd "Hof van Quaetham", voorheen met olieperserij. Vrij opvallend landelijk complex door het groot bouwvolume en de inplanting ervan nabij het Munteplein aan de rand van de dorpskern op de voorts schaars bebouwde kouterrug van Asselkouter. Zijdelings aan de straat palend hoofdgebouw van twee verdiepingen met zadeldak (pannen), tussen zij aandaken met muurvlechtingen, waarschijnlijk uit de 18de eeuw. Vooraanzicht ongelukkig aangepast: rechter deel (nummer 7) met nieuw bakstenen parement en nieuwe muuropeningen. Oorspronkelijk woonhuis (nummer 5) met minder ingrijpende aanpassingen. Verankerde en gewitte bakstenen voorgevel van vier traveeën met gecementeerde plint en afgelijnd door een bepleisterde en geprofileerde daklijst. Twee rechthoekige en twee getoogde vensters in grijsgeschilderde, vlakke bepleisterde omlijstingen. Gelijkaardig omlijste lage steekboogdeur onder het enige bovenvenster. Achtergevel met rechthoekige vensters en even hoge deur op de begane grond, drie kleine steekboogvormige bovenvensters, alle in een vlakke, grijsgeschilderde omlijsting. Deels afgebrokkelde geprofileerde bepleisterde daklijst. Twee steekboogvormige zoldervensters met strekse ontlastingsboog in de voorts blinde zijgevel van nummer 5. Indeling van oude woning gewijzigd; bewaarde houten zoldering op moerbalken en een brede vroegere open haard; gedeeltelijk bepleisterde zoldering met eenvoudig stuclijstwerk en resten van een schouwmantel met stucdecoratie.

Verankerde en gewitte bakstenen achtergevel van nummer 7 afgelijnd door een brede getrapte daklijst. Beperkt aantal muuropeningen: smalle rechthoekige deur met houten latei naast een deels gedicht steekboogvenster.

In L-vorm aangebouwde lagere aanhorigheden op het achtererf onder meer stallen, met gewitte bakstenen erfgevel en zadeldak (Vlaamse pannen).

Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke