Windmolen

Ruïne van een stellingmolen, vroeger met gemetselde galerij. Monumentale bakstenen molenromp van een oliemolen, later ook korenwindmolen, opgericht in 1772 door molenaar Pieter Mehauden. Na beschadiging in 1918 volgt de herstelling van de molen met de inrichting van een mechanische maalderij. In 1940 zware oorlogsschade aan de molen die niet meer wordt hersteld.

Als molentype, namelijk gaanderijmolen met bakstenen sterling, een uniek exemplaar in Vlaanderen. Licht conische molenromp op een bijna even hoge onderbouw met de vorm van een achtzijdige, afgeknotte piramide waarrond een galerij van steekbogen op zestien hoge, vierkante bakstenen pijlers. Deze pijlergalerij werd ondanks de voorafgaande wettelijke bescherming van de molen moedwillig gesloopt in 1982. Romp bovenaan eindigend op een rij steigergaten boven een kopse baksteenlijst.

• BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken,Windmolens in Oost-Vlmaanderen, Gent, 379-398.

Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke