Kasteelhoeve

Kasteelhoeve opgericht op het vroegere "Nederhof Ter Haghen", in oorsprong een middeleeuwse hoeve waarop sinds minstens 1460 de heren van Merelbeke verbleven. In 1460 werd het leengoed "Nederhof Ter Haghen" met de daaraan verbonden meierij over Merelbeke en Lemberge door de graaf geschonken aan Willem vender Cameren. In de 16de eeuw opgevolgd door de familie Triest die het kasteel met neerhof zoals afgebeeld in Sanderus' Flandria Illustrata van 1641 lieten bouwen: het grotendeels door grachten afgelijnde kasteeldomein bevatte een neerhof en een binnen afzonderlijke brede walgrachten gelegen kasteel. Dit waterkasteel raakte in de 19de eeuw in verval en werd gesloopt nadat het tijdens de Eerste Wereldoorlog was ingestort. Het grootste deel van het vroegere "Hof ter Wallen" is nu ingenomen door het gemeentelijk sportcomplex en werd met uitzondering van het vroeger neerhof verkaveld.

Hoeve met losse bestanddelen. Toegang aan de straat via een houten hek tussen twee vierkante hekpijlers en geflankeerd door een rij knotwilgen.

Ruim boerenhuis ten noorden met zuidelijk georiënteerde voorgevel gericht naar de straat; één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), daterend uit het vierde kwart van de 18de eeuw (?) met 19de-eeuwse aanpassingen. Verankerd bakstenen huis met gepikte plint en zandstenen hoekstenen tot verschillende hoogte. Voor- en achtergevel gekalkt in ossenbloedkleur. Zuidgevel met dubbelhuisopstand en omlijst door gewitte platte banden. Rechthoekige vensters en deur in gewitte bandomlijstingen onder een bepleisterde en geprofileerde daklijst. Zijpuntgevels voorzien van zoldervensters met zandstenen latei. In de achtergevel: twee rechthoekige vensters met luiken en sponning en drie getraliede smallere vensters waarvan twee met zandstenen latei. Aflijnende getrapte daklijst. Bewaarde houten zoldering op moerbalken met console en brede Vlaamse haard. Houten waterpomp op het achtererf.

Ten westen lange bakstenen dwarsschuur met twee rechthoekige poorten met doorrit; twee rijen luchtgaten in de erfgevel. Zadeldak met betonpannen uit eerste kwart 20ste eeuw. Ten zuiden: aan de straat overblijvend gedeelte van stallen met pannen zadeldak. Ten noorden: achter het boerenhuis ingeplante kleinere dienstgebouwen waaronder een bakhuis met een venster met luiken, zandstenen dorpels en hoekstenen.

• VAN ACKER K.G., Geschiedkundige kronieken 12, (Merelbeke, maart 1988, p. 6-8).
  • VAN ACKER K.G., Geschiedkundige kronieken 13, (Merelbeke, juli 1988, p. 5-6).