Voormalig huis van de stationschef

Tekst van Tramstelplaats met huis van de stationschef (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36360)

Huis van de stationschef bij de eindhalte en stelplaats van de buurtspoorlijn Gent(Zuid)-Merelbeke. Opening van de lijn in 1898. Vervanging van de stoomtrams door rijtuigen met elektrische tractie in 1901: de eerste en tot 1918 de enige elektrische buurspoorweglijn in het Gentse. In 1955 vervanging van de spoorlijn door een autobusdienst. Zijdelings aan de straat palend huis van twee bouwlagen en drie traveeƫn met zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat), daterend van circa 1897 en met eclectische inslag. Wit geschilderd bakstenen dubbelhuis met hoeklisenen en omlopende horizontale banden. Vlakke bakstenen omlijstingen rondom de steekboogvormige muuropeningen in de voorgevel. Twee rondboogvormige zoldervensters in de straatpunttop. Dakoverstek met golvende houten dakrand.

• NEYENS J. 1978: De buurtspoorwegen in de provincie Oost-Vlaanderen 1885-1968, Lier, 42-43, 78, 81, 106.

Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke