23e-Liniestraat

Rechte verbindingsstraat tussen Kerkstraat en Stadenstraat. De west-oost gerichte vooroorlogse wegenstructuur van de Kerkstraat (1857) en de Stadenstraat (1877) met een uitstulpende bocht naar het zuiden wordt deels behouden bij de wederopbouw: de bocht wordt behouden, maar wordt ten noorden aangevuld met de 23e-Liniestraat waadoor een driehoekig perceel ontstaat (4e-Liniestraat, 7e-Geniestraat en 23e-Liniestraat) waarop de kerk wordt heropgebouwd. Het klooster van de Zusters van het Heilig Hart van Maria wordt ten noorden van de 23e-Liniestraat heropgebouwd. Op vandaag is het klooster afgebroken, school daarvan mogelijk nog bewaard, zie Terreststraat nummer 10B.

Deze straat en andere straten werden vernoemd naar Belgische troepen die een belangrijke rol hebben gespeeld voor (de bevrijding van) Houthulst(bos) tijdens de Eerste Wereldoorlog.

• BAELDE G., Bijdrage tot de geschiedenis van het ontstaan van de parochie en van de eerste kerk van Houthulst, in Bijdrage tot de geschiedenis van Houthulst. Van 19de-eeuwse parochiestichting tot gemeente (1928), Brussel, 1988, p. 21-44.

Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn