Sint-Annaplein

Het vroegere landelijk karakter van de Overschelde en de zogenaamde Hoye werden, na de aanleg van het Zuidstation in 1837, der voorafgaandelijk advies van de Commissie omgevormd tot een moderne stadswijk, door middel van brede lijnrechte straten verbonden met de oude stadskern en voornamelijk convergerend in het Jacob Van Arteveldeplein (1841-46), huidig Sint-Annaplein.

Beplant met kastanjebomen in 1869. Heilig-Hartbeeld van J. Cornelius, ingewijd in 1926, en borstbeeld van A. Mechelynck gemaakt door H. Leroy in 1925. Vierhoekig plein ingesloten door homogene neoclassicistische gevelwanden, zou naar ontwerp van L. Roelandt zijn en dateren van 1842. Vanuit de Keizer Karelstraat fraai uitzicht op de eclectische Sint-Annakerk. De gevelwanden worden gevormd door bepleisterde lijstgevels van drie bouwlagen onder zadeldaken (pannen). Begane grond met afgevlakte bossage en rondboogvensters en deuren. Rechthoekige bovenvensters en geaccentueerde middenverdieping.

• S.N. 1957: Lijst der burgerlijke gebouwen, kerkelijke gebouwen en huizen te Gent aan dewelke geen verandering mag gebracht worden zonder voorafgaandelijk advies van de Commissie, s.l.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Noord-Oost, Brussel - Gent.
Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke