Molenromp

Ronde bakstenen molenromp zonder binnenwerk op een opnieuw aangevoerde molenberg. Ingeplant in een tuin achter een woning, ingesloten door overwegend bebouwde percelen gelegen aan de Beekstraat, Vossenstraat en Park ter Linden waardoor de molenromp vrijwel niet meer zichtbaar is vanaf de openbaren weg. Stenen korenwindmolen van het bovenkruiertype gebouwd in 1847. Geen precieze gegevens omtrent de grondige circa 1871 uitgevoerde verbouwingswerken. Stopzetting van de maalderij circa 1930. Verwijdering van kap en gevlucht in 1941 en omgevormd tot Duitse observatiepost. Kap nadien gedicht met betonplaat. Heden bergplaats. Een gepikte band boven de twee gedichte steekboogvormige inrijpoorten geeft de hoogte aan van de oorspronkelijke molenbelt. Getoogde muuropeningen onder een gebogen bakstenen druiplijstje op drie niveaus, sommige gedicht en enkele nog met hun ijzeren roedeverdeling.

• BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken. Windmolens in Oost-Vlaanderen, Gent, 397.

Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Verbeeck, Mieke