Gemeentelijke lagere school, onderwijzerswoning en gemeentehuis

Tekst van Gemeenteschool met onderwijzerswoning en Gemeentehuis van Melle (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36227)

Gemeentelijke lagere school met voormalige onderwijzerswoning en voormalig gemeentehuis, heden cultureel centrum en gemeentelijk museum.

Schoolhuis gebouwd op de hoek van het voorpleintje waarachter het gemeentehuis staat. Hoekhuis van twee bouwlagen, voor- en zijgevel (straatkant) van drie traveeën, onder schilddak (kunstleien, nok loodrecht op de straat), gebouwd in 1873 naar ontwerp van architect M. De Noyette, aansluitend bij de semi-officiële bouwtrant van de doorsneeschoolhuizen uit de tweede helft van de 19de eeuw. Donkere bakstenen lijstgevels begrensd door lisenen; uitspringende middentravee eindigend op een trapgeveltop. Steekboogvensters met markerende hardstenen booglijsten op rechte aanzetten. Spaarvelden afgelijnd door een baksteen- of bogenfries. Hardstenen deuromlijsting onder een gebogen kroonliist op consooltjes. Uitkragend vierkant pseudohoektorentje op de bovenverdieping met gekanteelde bekroning boven de gewitte gevelkroonlijst.

Voormalig gemeentehuis (tot 1970). Bestaand schoolgebouw van 1859 in 1886 verbouwd tot gemeentehuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl. Volgens opschrift van de ingemetste herinneringssteen boven de inkomhal naar ontwerp van architect J. De Bosscher (Heusden). Representatief bak- en natuurstenen gebouw waaraan vooral de uitgewerkte centrale inkom met dubbele bordestrap een officieel en monumentaal aspect verleent. Twee bouwlagen en vijf traveeën met zadeldaken (leien en vorstkam) tussen zijtrapgevels. Horizontale ritmering van de lijstgevel door platte banden, waterlijst en twee rijen sierankers. Ramen met kruiskozijnen, gekoppelde rondboogvormige bovenlichten op de bovenverdieping. Uitspringend deurrisaliet verhoogd met een ingeschreven dakvenster onder een trapgeveltop; overhoeks topstuk met ijzeren bekroning waarin het initiaal M verwijst naar de gemeentenaam. Rondboogdeur met tussendorpel en een zwaar geornamenteerde neorenaissance deuromlijsting. Gevelstenen met wapenschild en bouwjaar 1886.

Haaks achter het schoolhuis aangebouwde vleugel met klaslokalen, opgericht in 1923 naar ontwerp van 1914-18 van architect J. De Bosscher. Eerste gedeelte van veertien traveeën en één bouwlaag, met zadeldak (pannen). Bakstenen lijstgevel geritmeerd door pseudopilasters verzwaard met versneden steunberen. Ruime getoogde vensters met twaalfdelige roedeverdeling. Twee deurtraveeën verhoogd door een getrapt dakvenster. Aansluitende klaslokalen (zeven traveeën) met bovenverdieping en grote rechthoekige vensters onder ijzeren latei.

• DE BAETS A., 125 jaar school gemeentehuis, in De Gonde, XIV, 23, 1986, p. 7-26.

Auteurs:  Verbeeck, Mieke