Gehucht 't Zwaantje

Landelijk gehucht ontstaan als handelsnederzetting aan het kanaal Veurne - Sint-Winoksbergen, reeds afgebeeld op de Ferrariskaart (1771-1778). Het gehucht is gelegen in de kromming van gekasseide straat aan het vermelde kanaal en bestaat uit een rijtje van afwisselend arbeiderswoningen, voormalige herbergen onder meer van het type afspanning en kleine hoeven, voornamelijk daterend uit de 19de eeuw of begin van de 20ste eeuw. Typerend is hier de prettige opeenvolging van de ten opzichte van de rooilijn licht in- en uitspringende lijstgevels, hetzij beschilderd of witgekalkt, van twee of één bouwlagen onder zadeldaken. Dit geheel vormt een blikvanger in het voorts open landschap.

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000587, Hoeve 't Kapelhof, herenhoeve 't Ooiveaarsnest met omgeving, dorpskom van Vinkem en Wulveringem en gehucht 't Zwaantje.
Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine