Brouwerswoning

Brouwerswoning van 1912 naar ontwerp van Architect Fr. ALBERT (zie inscriptie in de omlopende druiplijst van het linkervenster) deels tegen de rooilijn gebouwd, deels met een stukje voortuin voor het achteruitspringend gedeelte.

De woning is te linken aan Brouwerij Van Haelen, die op grondgebied Beersel lag. Ze wordt kadastraal geregistreerd in 1913 als 'Réconstruction totale'. Van Haelen Dominiek en Van Haelen-Timmersmans Frans, beiden brouwer uit Beersel bouwen een magazijn om tot twee huizen, waaronder nummer 3. De grote tuin ten oosten van de woning hoorde bij de woning, ze werd afgesloten van de straat via een magazijn op langgerekte rechthoekige plattegrond.

Ruime, onderkelderde burgerwoning in eclectische stijl, op L-vormige plattegrond van twee bouwlagen onder gecombineerde bedaking met oeil-de-boeuf. Lijstgevels op een hardstenen plint, opgetrokken uit rode baksteen met deels decoratief gebruik van grijze baksteen.

Links uitspringend gedeelte van een travee gemarkeerd door gevelhoge hoekpilasters van grijze baksteen met Ionisch kapiteel. Rechthoekige vensters in grotendeels vlakke omlijstingen met uitzondering van het onderste venster dat enkel maar voorzien is van een deels omlopende druiplijst op guttae. Klassiek hoofdgestel met architraaf en een houten kroonlijst op modillons.

De rechtse, achteruitspringende travee is eenvoudiger van opzet en vertoont rechthoekige vensters in een uitspringende, over twee bouwlagen doorlopende omlijsting. Kleine driehoekige uitsprong in de rechterzijgevel.

In de oksel van het gebouw, hoger oplopende torenvormige ingangstravee van drie bouwlagen onder klokdak; ook hier gebruik van hoekpilasters van grijze baksteen waartussen rechthoekige vensters en een oculus zijn ingewerkt. Authentiek schrijnwerk.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Linkebeek, sectie A, 1913/2, 1940/3.

Auteurs:  Daveloose, Barbara