Pastorie

Tekst van Pastorie Sint-Petrusparochie met tuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36130)

Achterin gelegen dubbelhuis met voortuin afgesloten door een gecementeerde muur en ijzeren hek tussen vierkante hekpijlers, rechts met uitgespaarde nis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje achter glas. Aansluitende achtertuin. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien, nok parallel aan de straat), van 1865. Sobere classicistische opstand met markante geblokte hoekpilasters en middenrisaliet onder driehoekig fronton. Rechthoekige vensters, op de begane grond met persiennes, op de bovenverdieping op doorgetrokken arduinen lekdrempels. Centrale rechthoekige deur in geprofileerde omlijsting, vooraf gegaan door een portaal met twee Ionische zuilen met bekronend klassiek entablement en ijzeren balkonhek. Aflijnend, eenvoudig hoofdgestel, met tandlijst bij het fronton.

Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke