Eclectische stadswoningen

Gelegen aan de hoek met Eiermarkt, bouwblok van drie bouwlagen bij pleinhoek, opgetrokken in 1860 op de hier toen nieuwe rooilijn. Deel uitmakend van een bepleisterde gevelwand met stilistisch verschillend uitgewerkte panden.

Nummer 1, hoek Eiermarkt nummer 3A. Blikvangend hoekgebouw van vier + drie afgeschuinde hoektraveeën + drie + één travee van Geldmuntstraat nummer 3, gedateerd 1860, zie jaarcartouche. Rijk uitgewerkte midden- en hoekrisalieten in eclectische stijl: in- en uitgezwenkte topgevels met rolwerk, voluten en obelisken, korfboogvensters onder meer tussen Ionische of Corinthische pilasters waarvan schachten versierd met mascarons en wortelmotieven, borstweringen voorzien van cartouches. Verzorgde ramen: bovenlichten met vorkverdeling en/of cirkelmotieven.

Rechter travee van nummer 3. Smalle, eclectische lijstgevel bekroond met driehoekig fronton voorzien van tandlijst. Typerende drielichten, op tweede bouwlaag rondbogig en voorzien van gietijzeren balkonleuning op uitgewerkte consoles. Dito vensterleuning op derde bouwlaag. Pui van 1987-1988.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, 44/1860; Nota.
  • DE GROOTE A., D'HONDT J., DUBRUQUE E., KEMEL Y. 1998: De geschiedenis van het hoekhuis Eiermarkt 3 in Brugge. Vroeger de huizen: De Landman, Het Oud Boterhuis en de Cabuuscole, Brugge, 14-78.

Auteurs:  Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje