Kattebergmolen

Bewaard rond torenkot van de in 1952 grotendeels gesloopte houten staakmolen Kattebergmolen of Lonckes molen. Dit molenrestant is gelegen op de heuvel "Katteberg", ten oosten van de gewestweg Kortrijk-Doornik. De vroegere koren- en oliemolen op molenberg stond op een hoogte van 62,5 meter en kon dus genieten van een zeer goede windvang.

De molen werd in 1780 gebouwd en is nog niet aangeduid op de Ferrariskaart (1771-1778). Na breuk van een roede in 1908 bleef de molen verder werken met één roede. Na stilstand in de jaren na de Eerste Wereldoorlog werd het wiekenkruis in 1928 hersteld door de nieuwe molenaar Loncke. De houten molenkast werd in 1952 echter gesloopt voor een geplande maar niet uitgevoerde wegverbreding. Ook de molenberg waarop het torenkot was gebouwd, werd afgegraven. De molen was in 1944 beschermd als monument, maar de bescherming werd opgeheven in 1958.

Na de afbraak van de kast werd het bakstenen torenkot met een betonplaat afgedekt. Het metselwerk werd in 2013 hersteld en witgeschilderd. De rode baksteen heeft een formaat van 20 x 9,5 x 6cm. Een getoogde deur in het vooruitspringende portaal – ter hoogte van de afgegraven molenberg - geeft toegang tot het vrij hoge torenkot. In het in 2014 herstelde interieur getuigen een molensteen (om graan te malen) en het doodsbed van de verdwenen kollergang (om olie te persen) nog van de vroegere molenactiviteit.

• DEVLIEGHER L. 1984: De molens in West-Vlaanderen, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 9, Tielt-Weesp, 272-273.

Auteurs:  Vanneste, Pol