Koutermolen

De Koutermolen is een stenen koren- en oliewindmolen van het type bovenkruier (grondzeiler), gebouwd in 1772 (zie ingemetselde zandstenen jaartalsteen boven de zuidelijke deur).

In 1771 kreeg Jan Baptiste de Smet, molenaar te Michelbeke, toelating om een koren- en oliemolen op te richten. De olieslagerij werd al in 1894 buiten gebruik gesteld. Het gevlucht werd verwijderd in 1931 maar de molen functioneerde nog tot 1955 als mechanische maalderij. Twintig jaar later werd de maalinrichting gesloopt en de romp heringericht als woning. Hiervoor werden vensters toegevoegd en vergroot. Datzelfde jaar werd ook een nieuwe molenkap (mansardekap) geplaatst door de molenbouwers Peel uit Gistel. In 1998 werd de molen volledig hersteld, gekaleid en geschilderd door de firma Solar.

De Koutermolen is een ronde grondzeiler met leien dak. De witgeschilderde conische molenromp telt drie bouwlagen met beglaasde rondboogvensters gevat in uitspringende bakstenen omlijsting met waterlijstje. De deuren aan noord- en zuidzijde zijn voorzien van een bijgebouwde portiek. De molen heeft een nieuwe pseudo-staart onder een dakoverstek waarop nu een balkon aangebracht is.

Ten zuidoosten van de molen bleef de molenaarswoning bewaard.

• Rijksarchief Ronse, Oud Gemeentearchief Sint-Blasius-Boekel - Rozebeke, nummer 205.
  • BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken, Windmolens in Oost-Vlaanderen. De infrastructuur van eeuwenlang dagelijks, menswaardig overleven, Gent, 414-415.
  • DE NOYETTE G. & HOEBEKE M. 1994: Dorpsbeelden uit het verleden, Zwalm, Nazareth, 45.

Auteurs:  Lanclus, Kathleen; Vandeweghe, Evert