Sint-Jozefkapel

Tekst van Omwalde pastorie met neogotische kapel en tuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14899)

Neogotische bakstenen kapel, ingeplant naast de omwalling van de pastorie. Rechthoekig beukje van drie traveeƫn en polygonaal koor, gemarkeerd door korte steunberen en verlicht door spitsboogvensters. Voorgevel met spitsbogige vleugeldeur en drielob in de geveltop. Rijkelijke aanwending van zandsteen voor onder meer plint, deuromlijsting, dorpels en gevelafboording.

Gedenksteen binnen met tekst: "Deze kapel is gebouwd door den Eerw. heer Pastoor Henricus Lalement en zijnen zuster Theresia, uit dankbaarheid voor den goeden uitslag der kiezing. 1884.".

• VAN VLIERBERGHE J., Annalen van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas, 49/1, 1937, p. 104.

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs:  Demey, Anthony