Pastorie

Tekst van Pastorie Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuwparochie met tuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35719)

Pastorie, gebouwd in 1744, een jaar na de aanstelling van pastoor A. F. T'Servranckx, vroeger religieus van de Gentse Sint-Pietersabdij. Alleenstaande landelijke woning waarvan de voortuin gedeeltelijk omsloten is door de aan weerszij van het huis gelegen en ermee verbonden koetshuizen.

Onderkelderd dubbelhuis van één bouwlaag en vijf traveeën onder geknikt zadeldak (Vlaamse pannen en leien, nok evenwijdig aan de straat), daterend van 1744. Vier houten dakkapellen met driehoekig fronton boven de voorgevel. Roodgeschilderde bakstenen lijstgevel met contrasterende gewitte platte banden ter omlijsting van de gevel en de muuropeningen; hoge gecementeerde plint met schijnvoegen en kleine keldergaten. Rechthoekige vensters met sponning, houten kruiskozijnen en kleine roedeverdeling. Een breed dakvenster met driehoekig fronton boven de deur markeert het midden van de gevel. Verbredende deurstoep van 4 treden. Onder het zandstenen kruiskozijn van het dakvenster ingemetste vierkante gesculpteerde gevelsteen met wapenschild en kenspreuk "In hoc signo" van een abt van de Sint-Pietersabdij. Een brede gelede en bepleisterde architraaflijst ter hoogte van de bovendorpels der benedenverdieping. Hanggoot onder de lichte dakoverstek. Een gelijkaardige achtergevel met jaarsteen 1744 op het overeenkomstige dakvenster. De deur bewaart een bolkozijn als bovenlicht met tussendorpel op consoles. Erkervormige polygonale uitbouw tegen de twee rechtertraveeën, naar verluidt bijgevoegd in 1939.

Twee koetshuizen van ieder één bouwlaag en twee traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat). Bakstenen straatpuntgevels met muurvlechtingen en een steekboogvormig zoldervenster in een bepleisterde, rechthoekige omlijsting. Rood geschilderde bakstenen lijstgevels met elk twee rondboogpoorten ingeschreven in verdiepte rechthoekige spaarvelden. Bepleisterde imposten, sluitsteen en zwikken.

Interieur

In drie van de vier benedenkamers bewaarde bepleisterde zoldering met verschillende stucprofiellijst, rechts salon met centraal Christusmonogram. Twee gestucte schouwboezems in rococostijl, één houten en één bruin/witte marmeren schoorsteenmantel. Vier oorspronkelijke 18de-eeuwse deuren met spiegelpaneel in de centrale gang.

• POELMAN R. & VAN LEUVEN P. 1984: Gedenkboek parochie Destelbergen 1984, Destelbergen, 30.

Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Verbeeck, Mieke