Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw

Tekst van Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35693)

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw gebouwd ter vervanging en op de plaats van de in 1784 gesloopte oude parochiekerk. Eerstesteenlegging op 20 juli 1784 door pastoor t'Servranckx (zie opschrift stichtingssteen westgevel. Werken grosso modo beëindigd eind 1785, plechtige inzegening in 1792.

Hallenkerk met een schip van zes traveeën onder een leien zadeldak. Ingebouwde vierkante westtoren met stompe spits. Halfrond gesloten koor van één travee ingeschreven in een driezijdige sluiting. Polygonale grafkapel van de familie Huyttens-van Tieghem tegen de zuidelijke zijbeuk, toegevoegd circa 1857. Lage sacristie en berging aan weerszij van de koortraveeën. Eenvoudige classicistisch getinte bakstenen plattelandskerk met zandstenen hoekblokken, omlopende dito sokkel en geprofileerde daklijst. Steekboogvormige vensterlichten in vlakke, bepleisterde rechthoekige omlijstingen. Rondboogvormig portaal centraal in de westgevel gevat in een rechthoekige zandstenen omlijsting in de hoeken met het opschrift "ANNO/ 1784". Voorts versierd met een gesculpteerd wapenschild van de Sint-Pietersabdij boven de rechte kroonlijst. Grafkapel met twee rondbooglichten, een omlopend hoofdgestel met attiek, driehoekig fronton boven de blinde zuidgevel en koepelvormige bedaking (leien). Calvarie met afdak onder het halfcirkelvormig bovenlicht van het koor. Verscheidene ingemetste grafstenen tegen het koor.

Egaal geschilderd classicistisch kerkinterieur met rondboogarcaden op Dorische zuilen. Koormuur geleed door Korinthische pilasters onder een breed hoofdgestel met gekorniste en getande kroonlijst op modillons. Tonvormig gebogen overwelfd schip en zijbeuken met vlakke gordelbogen.

Mobilair

Beeldhouwwerk: beeld van de Heilige Familie (1895) en van de Heilige Aloysius (1897, hout) beide door Mathias Zens. Neoclassicistisch portiekaltaar (zuidelijk zijaltaar) van 1846 met schilderij van Heilige Leonardus, Heilige Jozef en Jezuskind door Van der Plaetse. Eiken biechtstoel van 1654. Mahoniehouten preekstoel met gipsen beelden en witstenen reliëfs van 1847 naar ontwerp van J. Franck. Grafmonument door Jozef Geefs voor L.A. Huyttens (1780-1853) en F.C. van Tieghem (1796-1858) bekroond door marmeren engelenbeeld met kruis. Smeedijzeren grafkapelhek (derde kwart 19de eeuw) met zandloper en kruis. Kruisweg geschilderd op doek van 1873 door Trulin.

• POELMAN R. & VAN LEUVEN P. 1984: Gedenkboek parochie Destelbergen 1984, Destelbergen, 30-52, 108.
  • VAN BIESBROECK L. 1911: Destelbergen, Oudheidkundige Inventaris van Oost-Vlaanderen, Gent.

Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Verbeeck, Mieke