Parochiekerk Sint-Lambertus

Tekst van Parochiekerk Sint-Lambertus met kerkhof (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35009)

Historiek

Door kerkhof omgeven neoclassicistisch kerkje gebouwd in 1842, inwijding in mei 1844, ter vervanging van een gotisch kerkje met romaanse toren. Een eerste ontwerp van architect A. De Lancker (Tielt) werd op advies van L. Roelandt vereenvoudigd uitgevoerd. In de loop der tijd verschillende malen hersteld, bijvoorbeeld het slopen van arduinen ingangsportiek in 1856-57, herstel van daken onder leiding van architect H. Geirnaert in 1884-86 en onder leiding van G. Vandenheuvel in 1927-28. Bouw van zuidelijke sacristie eind 19de eeuw of begin 20ste eeuw. Recente restauratiewerken in 1971-73 onder leiding van L. Cromheecke. Omringend kerkhof afgesloten door twee 19de-eeuwse hekken ten westen en ten zuiden (laatstgenoemde op basis van hekpijlers gedateerd Anno 1871).

Beschrijving

De plattegrond ontvouwt een driebeukige hallenkerk van vijf traveeën met westtoren, een rechthoekig koor van één travee met halfronde apsis en twee sacristieën. Baksteenbouw (van veldovens ter plaatse) en één zadeldak (leien). Westelijke puntgevel uitlopend in vierkante toren met tweelichten onder unrwerkwijzerplaat, afgedekt met leienspits. Hergebruik van houtwerk van oude toren in de nieuwe. Rechthoekige poort in geprofileerde arduinen omlijsting en erboven geplaatst rondboogvenster met ijzeren roedeverdeling. Oorspronkelijk uitspringende portiek, reeds verwijderd in 1856. De voorgevel werd iets verhoogd en voorzien van een arduinen afdekking bij de laatste restauratiecampagne (1971-73). Staties (vier) met taferelen uit het leven van Sint-Jan de Doper (1949), patroon van de gemeente, sieren voor- en zijgevels. Zijgevels geritmeerd door middel van Toscaanse pilasters waartussen rondboogvensters op arduinen dorpels met ijzeren roedeverdeling. Blinde ronde apsis met aangebouwde arduinen calvariekapel, afgeschermd door ijzeren 18de-eeuws hek. Twee Toscaanse zuilen dragen een driehoekig fronton. In 1928-29 aangebouwde sacristieën.

Interieur

In 1958 bepleisterd en geschilderde interieur. Rondboogvormige scheibogen met Toscaanse zuilen en pilasters, in apsis halfzuilen en verfraaid met witgeschilderde plaasteren heiligenbeelden. Middenbeuk afgedekt met tongewelf en zijbeuken met koepelgewelven, in het koor is de koepel voorzien van een lichtopening.

Mobilair

Schilderijen (derde kwart van de 17de eeuw) van Petrus Beernaerts boven de drie altaren: "De Prediking van Sint-Lambertus" (1662) boven het hoofdaltaar, "De Heilige Familie" boven het Onze-Lieve-Vrouwealtaar en "De bekering van de Heilige Hubertus" boven het Sint-Jansaltaar. Hoofdaltaar met antependium gemaakt van arduinen 16de-eeuwse grafsteen van Jan III van Poeke en zijn echtgenote Anna van Oostende (+ 1563) en altaarsteen van de grafsteen van Roeland I (+ 1373). Gemarmerde houten zijaltaren, tabernakel van Sint-Jansaltaar uit de 18de eeuw. 19de-eeuwse lambrizering. 18de-eeuwse biechtstoelen. Fraaie glasramen in koor van H. Coppejans van 1940-42, geschonken door Pierre van Poucke. Marmeren herdenkingsmonument van Marc-Antoon Ide Preud'homme d'Hailly in de doopkapel, overgeplaatst na heropbouw van de kerk in 1842; opgericht circa 1718.

• HOSTE I. - STOCKMAN L., Geschiedenis van Poeke, Aalter, 1985, p. 110-115, 393-396.
  • MOELAERT R., Het wapenkabinet van Marc-Antoon de Preud'homme d'Hailly in de Sint-Lambertuskerk te Poeke, in Land van de Woestijne, VI, 1, 1983, p. 3-7.
  • VAN CLEVEN J., De parochiekerken van Groot-Aalter, Fotomap 5, Aalter, 1982, p. 23-27.
  • VANDENBUSSCHE-VAN DEN KERKHOVE C.-RENARD R., Fotorepertorium , Provincie Oost-Vlaanderen, Kanton Deinze, Brussel, 1976, p. 36-37.

Bron: LANCLUS K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Lanclus, Kathleen