Oliewindmolen De Teerlingmolen

Stenen oliewindmolen met molenaarshuis en dienstgebouwen. Circa 1780 gebouwd in de Warande, één der hoogste punten van de gemeente. De oorspronkelijk houten oliemolen werd in 1853 vervangen door een stenen windmolen. In 1882 werden na de plaatsing van een stoommachine de kap en de wieken verwijderd. In 1965 door de plaatselijke VTB afdeling ingericht tot uitkijktoren naar ontwerp van architect A.E. Cocquyt. Na de instorting van de meelzolder in 1968 voor het publiek gesloten.

Stenen grondzeiler met enkel nog bewaarde romp. Op begane grond nog een kollergang en een maalstoel.

Aanbouwsel onder lessenaarsdak waarin eertijds de stoommachine stond.

Molenaarshuis van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op straat); daterend uit tweede helft 19de eeuw. Bakstenen lijstgevel met rechthoekige deur en vensters met witte luiken. Eenvoudig aflijnend hoofdgestel met muurankers.

Ten noorden en zuidoosten van het woonhuis, dienstgebouwtjes.

• STOCKMAN L. 1979: Geschiedenis van Aalter, Aalter, 394, 553.

Bron: LANCLUS K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Lanclus, Kathleen