Herenhuis

Alleenstaand herenhuis met omringende tuin, aan de straatzijde voorzien van ijzeren afsluiting en hekken tussen bakstenen pijlers. Gebouwd in 1774 door baljuw Pieter Roelandts. Beschilderde bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen) met klokkenstoel. Rechthoekige vensters in vlakke omlijsting op lekdrempel, op begane grond voorzien van persiennes. Eenvoudig hoofdgestel met kroonlijst op klossen. Centrale spiegelboogdeur met waaier in geprofileerde natuurstenen omlijsting met gebogen waterlijst.

Mooi interieur in Lodewijk XVI-stijl met behouden trap, twee schoorsteenmantels met half-verheven beeldhouwwerk en stucplafonds.

• STOCKMAN L. 1974: Een merkwaardig herenhuis te Aalter, Ons Meetjesland VII.2, 64-66.

Bron: LANCLUS K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Lanclus, Kathleen