Tweegezinswoning

Fraaie tweegezinswoning van samen zeven traveeƫn en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen); voorzien van beplant voortuintje met ijzeren afsluiting en hek. Zou in 1783-84 gebouwd zijn in opdracht van J.-B. Roelandts, van 1767 tot 1789 griffier van het Land van de Woestijne en de heerlijkheid van Woeste en Weibroek.

Beraapte lijstgevel op grijsgeschilderde arduinen plint. Horizontaal geleed door witte puilijst en cordons. Rechthoekige vensters in gewitte vlakke omlijsting met sluitsteen, witgeschilderd houtwerk en persiennes. Doorgetrokken lekdrempels van bovenvensters rustend op consooltjes. Nummer 41 (rechts) met fraaie spiegelboogdeur (+ treden) met waaier in geprofileerde arduinen omlijsting met versierde sleutel en gebogen, gekorniste kroonlijst. Nummer 43. Rechthoekige deur met waaier in geprofileerde bepleisterde omlijsting met sluitsteen.

• STOCKMAN L. 1974: Een merkwaardig herenhuis te Aalter, Ons Meetjesland VII.2, 64-66.

Bron: LANCLUS K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Lanclus, Kathleen