Pastorie Sint-Catharinaparochie

Tekst van Pastorie Sint-Catharinaparochie met tuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34353)

Alleenstaand dubbelhuis met kleine voortuin vroeger afgesloten door ijzeren hekken tussen fraaie uitgewerkte gietijzeren zuilen. Onderkelderd breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (pannen, nok parallel aan de straat), naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny van 1869, voltooid in 1873 op de plaats van de oude pastorie.

Gerenoveerde bak- en zandstenen lijstgevel met eclectische inslag. Hoge grijsgeschilderde natuurstenen sokkel met keldergaten. Gemarkeerde hoekpilasters en uitspringend deurrisaliet met zandstenen hoekblokken, laatstgenoemde met bekronende tuitgevel. Hoge rechthoekige vensters in zandstenen omlijsting met neggen, geprofileerde druiplijst en afzaat, op de bovenverdieping verbonden tot waterlijst. Deurstoep met drie trappen en deur met gedrukt, mijterboogvormig bovenlicht onder dito waterlijst. Spitsboogvormig middenste bovenvenster met houten driepastracering in bovenlicht. Aflijnende gekorniste houten kroon- en tandlijst. Zoldering van de benedengang tegenover de traphal versierd met stervormige stucdecoratie en voorts met bogen op slanke halfzuiltjes.

Midden tegen de achterzijde van de tuin gebouwd rechthoekig tuinpaviljoentje in Lodewijk XVI-stijl waarschijnlijk opklimmend tot de 18de eeuw. Zadeldak (pannen) rustend op blinde beraapte zijgevels. Open voorpuntgevel tussen pilasters met dolfijntjes in de stuckapitelen. Driehoekig fronton met hondenkop in de stucvulling. Vaasmotief in reliëf tegen de binnengevel, grote rozet tegen het plafond.

• Archief Bestuur voor Monumenten en Landschappen, Buitendienst Oost-Vlaanderen.

Bron: LANCLUS K. & VERBEECK M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke