Technische Scholen Mechelen

Complexe gebouwen, deels als verbouwing van het vroegere Spaans Gasthuis, deels sedert 1921 ingeplant in het binnenblok Jef Denynplein, Straatje zonder Einde, Nieuwe Beggaardenstraat. Volgens gegevens van kanunnik Vermandere, directeur van T.S.M. tijdens 1942-1974, werden een aantal van deze laatstgenoemde gebouwen in de jaren 1930 geconcipieerd door de toenmalige directeur (van 1921 tot 1942) E.H. De Naeyer.

Ze omvatten onder meer:

Instituut voor hout- en metaalbewerking. Circa 1934-1935 opgetrokken in nieuwe zakelijkheid. Bakstenen gebouw op beraapte plint; achtkantige torenuitbouw met trappenhuis ten oosten en ten westen. Grote rechthoekige ramen met metalen roedeverdeling. Gewapend betonskelet voor binnenconstructie.

Instituten voor grafische opleiding (ten westen) en elektriciteit (ten oosten). Circa 1930 opgetrokken. Bakstenen gevels aan speelplaats van respectievelijk acht en dertien traveeën, verticaal geritmeerd door hogerop lopende lisenen met deksteen. Getoogde vensters in gelijkaardige nissen onder boogfries en rechthoekige torenbouw (westelijk); in 1963 bijgebouwde bovenverdieping (oostelijk).

Instituut voor elektronica, ten noorden. Voormalig Sint-Libertusinstituut, bestuurd door de broeders van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid; circa 1951 verbouwd naar ontwerp van architect O. Van den Eynde, voltooid in 1972 door E. Van Houtven. Bakstenen gebouw van drie bouwlagen en elf traveeën. Middelste drie traveeën in uitspringend risaliet. Gevelvlak geritmeerd door pilasters en korfboogvensters.

Ten zuidwesten voormalig Juvenaat Sint-Jan Berchmans (zie gevelsteen), opgetrokken in 1901 als afdeling van het Scheppersinstituut. Verankerd bakstenen gebouw van drie bouwlagen en elf traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen). Gevel aan speelplaats geritmeerd door getoogde nissen, waarin gelijkaardige vensters op arduinen lekdrempels. Benadrukte middentravee uitlopend in tuitvormig dakvenster; rondboognis van verdwenen heiligenbeeld op de tweede bouwlaag.

Ten zuiden kapel, opgetrokken naar ontwerp van architect J. Soomers, eerstesteenlegging op 18 oktober 1956 (zie gevelsteen).

Ten zuidwesten hogere secundaire klassen, opgetrokken in 1966 naar ontwerp van architect L. Beeck.

In het gebouw van algemene directie: vergaderzaal uitgerust met gerecupereerde eikenhouten wandbekleding in art-decostijl uit de dertiger jaren; muurnissen verlevendigd door geometrische glas-in-loodmotieven.

Auteurs:  Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde