Herenhuis

Vroeger zo genaamd Villa Ch. Vuylsteke (volgens oude prentbriefkaart). Herenhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl met omringende tuin. Bestaande woning naar verluidt aangekocht in 1870 door Ch. Vuylsteke, grondlegger van de tuinbouwteelt in Lochristi. Herenhuis aangepast met toevoeging van de zware vierkante toren links in 1895, achteraan vergroot eind van de jaren 1940. Dubbelhuis van vijf traveeƫn en twee bouwlagen onder schilddak (leien, nok evenwijdig met de straat en voorzien van ijzeren nokhek) met centrale dakkapel. Versierde bepleisterde en beschilderde lijstgevel met rechthoekige muuropeningen en verhoogde begane grond. Hardstenen deuromlijsting met rolwerkconsoles en brede kroonlijst tevens dienstig als balkonplaat. Hoektoren links van twee bouwlagen met leien spits voorzien van windwijzer.

Bron: LANCLUS K. & VERBEECK M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Verbeeck, Mieke