Molenaarswoning en molenromp

Tekst van Romp Molen Buysse met molenaarswoning (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33961)

Voormalig molenaarshuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien, nok parallel met de straat), uit de 19de eeuw, uitziend op de brug over de Burggravenstroom. Aangepaste gecementeerde gevel met dubbelhuisopstand en rechthoekige muuropeningen.

In erachter gelegen erf, afgesloten met ijzeren hek, afgeknotte romp van de voormalige stenen korenwindmolen. Reeds bekend voor 1810. In 1851 gesplitst in korenwindmolen en oliemolen. In 1852 plaatsing van een stoommachine. Eind 19de eeuw mechanische maalderij. In 1914 plaatsing van een elektrische motor. In 1935 afgeknotte molen in gebruik als berghok.

• S.N. 1962: Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oost-Vlaanderen, Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oostvlaanderen, Tweede band, Gent, 20.

Bron: LANCLUS K. & VERBEECK M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Lanclus, Kathleen