Site Stenen Molen

Tekst van Stenen Molen met rosmolen en molenaarswoning (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33946)

Windmolen, rosmolen, huis en stallen gelegen op een met gras begroeid erf afgesloten met ijzeren hek.

Ronde stenen korenwindmolen, grondzeiler op lage molenberg opgericht in opdracht van P.C. Genbrugge in 1798 vermoedelijk door molenbouwer F. Pisonier uit Sleidinge (zie verweerde zandsteen in de zijkant van de maalgoot met de vermelding F P 1799), samen met een rosmolen en een woonhuis. In 1914 plaatsing van een elektrische motor. Gerestaureerd in 1983-85 en opnieuw maalvaardig.

Witgeschilderde conische molenromp en typische Oost-Vlaamse kap met houten leien. Omlijste rondboogvormige toegangsdeuren ten noorden en zuiden. Rondboogvensters aan vier zijden en op drie bouwlagen. Bij restauratie aangebracht gevlucht met fokwieken. Twee steenkoppels. Elektrisch aangedreven haverbreker. Olmen vangplank met ijzeren buitenwipstok. Sleepluiwerk met licht conische, houten overbrenging.

In 1986-87 volledig heropgebouwde rosmolen op vierkante plattegrond met afgeschuinde hoeken onder rieten dak en kapje afgedekt met houten leitjes, oorspronkelijk gebouwd samen met de molen, zie steen voorheen in zuidgevel en thans binnenin met vermelding "Pieter Cornelis Genbrugge 1798".

Molenaarshuis van één bouwlaag onder zadeldak (pannen), eveneens uit dezelfde bouwperiode. Voorheen beraapte, nu vernieuwde en witgeschilderde gevel met rechthoekige muuropeningen. Voorheen met witgecementeerde omlijstingen, hoekblokken en paneelversiering boven de vensters en deur.

• BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken. Windmolens in Oost-Vlaanderen, Gent, 244-255.
  • BAUTERS P. 1986: Het Oostvlaams molenbestand in 1986, Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oost-Vlaanderen, Bijdragen Nieuwe Reeks 25, Gent, 114-115.
  • VAN HOLLE J. 1982: Historiek van de stenen molen te Ertvelde, Ons Meetjesland XV.2, 102-110.

Auteurs:  Lanclus, Kathleen