Tekst van Hoeve met losse bestanddelen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33725)

Voormalige hoeve met losse bestanddelen. Achterin grote boomgaard gelegen boerenhuis van zeven traveeën onder zadeldak (pannen), waarschijnlijk grotendeels uit de 18de eeuw met oudere kern (zie kelder); 19de-eeuwse achteraanbouwsels en kleine zijdelings aanleunende stallen. Zijaandaken met vlechtingen en op schouderstukken. Recent toegevoegd klokkenstoeltje. Verankerde bakstenen voorgevel (zuidoosten) met grijsgeschilderde plint. Getraliede rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling, witte luiken en hardstenen lekdrempel. Opkamervenster met houten bolkozijn rechts van de rechthoekige deur met getralied bovenlicht. Links en rechts lage zijdelingse annexen onder lessenaarsdak; links twee varkensstallen met voederluik bedienbaar vanuit de centrale W.C. Achterkeuken onder verlengd achterdakschild en met broodbakoven. Ernaast, midden tegen de achtergevel bijgebouwd achterhuis onder zadeldak (pannen). Onder de twee rechter traveeën met opkamer (ten noordoosten): twee afzonderlijke, achter elkaar gelegen overwelfde kelders (17de eeuw?), elk met twee gedrukte gebogen gewelven met fijne kruisribben van stucwerk. Voorste kelder met toegang buitenshuis. Zware moerbalk, versierd aan beide uiteinden, onder de houten zoldering van de centrale woonkamer. Vroegere brede open haard met geprofileerde houten haardlijst in de woonkamer en in het achterhuis. Lage rondboogdeur tussen woonkamer en achterhuis (vroegere achterdeur). Afgeronde grijze bakstenen hoektrap op het eind van de gang naar de opkamer- en zolderdeur. Nabij de straat, vroegere dwarsschuur, deels van baksteen en van hout; verlaagd zadeldak (golfplaten, nokrichting parallel aan de straat), vroeger met strobekleding.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke