Gildehuis De Ster

"De Ster", volgens A. Reydams in 1477 aangekocht door de stad en als gevangenis ingericht. Vanaf 1485 tot het einde van de 18de eeuw gildehuis van het brouwersambacht.

Heden hoog en diep huis met verankerde gecementeerde gevels, respectievelijk van vier en zes onregelmatige traveeën; drie bouwlagen onder een steil afgesnuit zadeldak (kunstleien), duidend op de oude kern. De hoogte van de eerste bouwlaag wijst op een vroegere insteekverdieping.

Volgens oude tekeningen oorspronkelijk een diephuis met vier hoektorentjes en topgevel van twee bouwlagen en een insteekverdieping; tweeledige top met rechthoekige zolderluiken en oculus. De torentjes werden afgebroken begin 19de eeuw en enkele decennia later verbouwde men de topgevel tot een bepleisterde en beschilderde lijstgevel met de huidige rechthoekige vensters voorzien van arduinen lekdrempels; de twee uiterste vensters van de bovenverdieping zijn blind, wat typisch is voor dergelijke aanpassingen. Verbouwde begane grond.

Auteurs:  Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde