Korenwindmolen Van Vlaenderensmolen

Stenen korenwindmolen, zogenaamd Van Vlaenderensmolen, naar de eigenaars vanaf 1887. Ronde bakstenen beltmolen gebouwd in 1905 ter vervanging van een houten molen, reeds vermeld in 1607 als "coven wintmeulen... ter plaetsen deer ment naempt zoete moeye". Bleef in gebruik tot 1958. Gerestaureerd in 1973-74.

Twee toegangspoorten in de molenberg. Ronde bakstenen bovenkruier met getoogde en rondboogvormige vensters. Kap met kunstleien versierd met kleurrijk bord waarop wapenschilden, emblemen en tekst: "De hemel geeft wie vangd die heeft 1731-1905". Staart met schoren in hout en metaal. Wiekenkruis met ijzeren roede. Inwendig nagenoeg volledig verbouwd.

• BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken. Windmolens in Oost-Vlaanderen, Gent, 341-342.
  • S.N. 1962: Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oostvlaanderen, Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oostvlaanderen, Tweede band, Gent, 169.
  • VER ELST A. 1977: De Belgische windmolens in beeld, Zaltbommel.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n5, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Lanclus, Kathleen