Herenhuis Witte Huys

Oorspronkelijk mooi 18de-eeuws herenhuis, sinds 1788 gekend als zogenaamd "Witte Huys", in 19de en eerste helft 20ste eeuw notaris- en dokterswoning, nadien onder meer café "De Lusthof", winkel en heden postkantoor.

Deels vrijstaand dubbelhuis in Lodewijk XV-stijl; vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok evenwijdig aan de straat) tussen aandaken met vlechtingen, daterend van circa 1760. Bepleisterde en heden roze geschilderde straatgevel met gemarkeerde deurtravee tussen kolossale Ionische pilasters op hoge geprofileerde arduinen sokkels (rechts onderbroken door breed raam) en bekronend onderbroken driehoekig fronton met vlak omlijste oculus. Arduinen plint en geblokte, aflijnende hoekpilasters. Spiegelboogvensters in geprofileerde omlijsting met sluitsteen, op arduinen dorpels; houtwerk met schelpmotief in zijtravee, rechts venster naast deur storend verbouwd in 1933 tot breed winkelraam. Prachtige spiegelboogdeur in geprofileerde arduinen omlijsting op neuten, met sluitsteen onder gebogen druiplijst voorafgegaan door twee treden. Behouden paneeldeur en niervormig bovenlicht met waaier gevat in gesculpteerde houten rocailles met sluitstukken en afhangende voluutjes. Erboven rijkelijk ingelijst korfboogvenster met dito waaier gevat in brede geprofileerde geschilderde (arduinen ?) omlijsting met schelpvormig sluitstuk en geajoureerde borstwering. Aflijnende onderbroken kroon- en tandlijst op klossen.

Interieur: centrale gang met tochtportaal, stucplafond en zwart- en witte tegelvloer met achteraan rechts 18de-eeuwse trap met rococotrappaal. Links salons, heden postkantoor, met bewaarde plafonds met fijn stucwerk en jammerlijk verminkte schouwen met enkel behouden bovenste deel met rocaillestucwerk en vogel- en bloemmotieven. Ramen met originele sluiting en houten binnenluiken met paneelversiering.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen