Tyne Cot New British Cemetery

Tekst van Tyne Cot New British Cemetery met Memorial to the missing (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33195)

Tyne Cot New British Cemetery. Bestaande uit het grootste Britse kerkhof (ongeveer 12 000 graven) van Europa en uit de Missing Memorial of de 230 m lange Muur der Vermisten, waarop de namen van ongeveer 34 984 vermisten zijn gebeiteld, gevallen tijdens de Eerste Wereldoorlog na 15 augustus 1917; de overige vermisten staan vermeld op de Menensepoort te Ieper en op de Missing Memorial te Ploegsteert. Benaming geïnspireerd op naam gegeven door Britten aan kleine hoeve, gelegen nabij het kruispunt van de toenmalige Spilstraat en de Vijfwegenstraat, welke afgeleid was van de Tyne, rivier in Norttumberland.

Indrukwekkend kerkhof, gelegen op de westelijke helling van de heuvelrug, midden het voormalige slagveld van de Slag van Passendale (31 juli-10 november 1917). Ontwerp van architect Sir Herbert Baker, officieel ingewijd op 19 juni 1927. Rechthoekig grondplan ten oosten afgesloten door een gebogen wand zijnde de Muur der Vermisten, geïnspireerd op de gebogen noord-zuid-frontlijn ten oosten van Ieper, de zogenaamd "Ypres Salient" en op het grondplan van een bedehuis met schip en koor.

Bouwmaterialen: Portlandsteen en zwarte silex. Geheel afgezet door omheiningsmuur, en ten westen toegankelijk via rechthoekig poortgebouwtje, onder tentdakje (tichelen), met rondbogige toegang.

Opstelling van zerkjes grosso modo als volgt getypeerd: in het westelijk gedeelte rechtlijnige en symmetrische opstelling; in het oostelijk gedeelte, dit is vanaf het centraal gelegen altaar Stone of Remembrance met aansluitend cirkelvormig terras, waaiervormige opstelling in kruisgangen; ertussen, achter het offerhuis, de zogenaamd Battlefieldcemetery dicht op elkaar gelegen grafstenen, waar meerdere gesneuvelden in één graf of bomput liggen; ten westen, links van de ingang de zogenaamd Kipling Memorial, wit gedenkteken, waarachter 20 zerkjes waaronder geen lichamen rusten, hun eerste begraafplaats werd totaal verwoest; ten westen, rechts van de ingang, rij van 81 zerkjes met opschrift "Believed to be buried in this cemetery", deze gesneuvelden liggen waarschijnlijk als onbekenden op het kerkhof begraven.

Vanaf de ingang, centrale opklimmende gang met perspectief op de Cross of Sacerifice, offerkruis met bronzen zwaard, gebouwd op voormalige Duitse bunker. Laatst genoemde, centraal gelegen bunker midden vier andere bunkers, opgesteld in dambordpatroon, en ingewerkt in kerkhof: twee herkenbare, ten westen respectievelijk links en rechts van ingang; ten oosten, twee ingewerkt als basis voor paviljoentjes onder koepel met bekronend heiligenbeeld, en fungerend als respectievelijk noordelijke en zuidelijke aanzet van de Muur der Vermisten. Missing Memorial, bestaande uit een boogvormige monumentale achterwand, driemaal onderbroken door open galerijen van Toscaanse zuilen, waarachter twee cirkelvormige tuintjes en één centrale apsis, voorbehouden aan de Nieuwzeelandse vermisten.

Beplanting voornamelijk bestaande uit lage planten, heesters en enkele bomen.

• DESEYNE A., Tynecotcemetery. Een eeuwige Dodenwake. Slag van Passendale. De hel van modder, vuur en bloed, Zonnebeke, 1985.

Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kantons Mesen - Wervik - Zonnebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine