Parochiekerk Heilig Hart

Tekst van Parochiekerk Heilig Hart met kerkhof (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32856)

Heropgebouwd westelijk georiënteerd bedehuis in "schoolse" neoromaanse stijl met regionale inslag naar ontwerp van architect J. Bosschaert (Wervik) van 1927; toren en transept mogelijk iets recenter; voorliggende parking en achterliggend kerkhof met calvarie op cementrots; Christusbeeld onder luifel tegen torengevel. Bijzondere verering van Heilig Rita. Kruisvormige plattegrond: narthex van twee traveeën, schip van drie bredere traveeën, uitspringend transept van twee traveeën, koor van één travee met rechte sluiting, vierkante zuidtoren, noordkapel, oostelijke sacristie en bergruimte.

Donkere baksteenbouw. Pannen en leien zadeldaken; tentdak op toren en dakruiter boven koor.

"Traditionele" vormgeving: versneden steunberen, spitsbogige muuropeningen, oculus in oostelijke geveltop, aflijnende baksteenfriezen, bepleisterd interieur met onder meer geknikte tongewelven.

• Stadsarchief Wervik, 871.1, bouwaanvragen 1926-1928.

Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kantons Mesen - Wervik - Zonnebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine