Stadhuis

Stadhuis, vroeger ook Vredegerecht, naar ontwerp van architect C. Patris (Elsene) uit de jaren 1920. Eclectisch gebouw van negen traveeën en twee bouwlagen met verhoogde begane grond, onder lessenaarsdaken (nok parallel aan het plein, mechanische pannen) met dakruiter (sirene). Baksteenbouw met gebruik van ijzerzandsteen voor de sokkel. Verticaal geritmeerde lijstgevel zie Brugse travee, links hoekrisaliet, deurrisaliet met kolossale hoekpilasters onder gecementeerd driehoekig fronton waarin het stadswapen, en vier geprofileerde schoorstenen die aanzetten vanaf de gootlijst. Anderzijds, gecementeerde horizontale banden, doorgetrokken bakstenen druiplijst op de bovenste verdieping en geprofileerde dito kroonlijst. Getoogde benedenvensters met tralies, rechthoekige belétage- en rondbogige bovenvensters. Rondboogdeur. Hoge pui waarin deurtje; dubbele steektrap met gietijzeren leuning. Sober interieur.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 5104.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine