Stroopfabriek

De grootvader van de huidige eigenaar was op dezelfde plaats, in de toenmalige vakwerkbouw, met het bedrijf gestart in 1843. De stokerij bleef steeds in werking. Na de Tweede Wereldoorlog werd overgegaan van het stoken van de ovens met kolen naar mazout, tevens van het louter verwerken van geleverde grondstoffen voor de leverancier naar verkoop van stroop in eigen beheer. In Wellen worden peer- en appelsoorten voor de bereiding gebruikt. Herstellingswerken in 1998 en volgende.

Het huidige complex dateert van na de Tweede Wereldoorlog. Stookplaats van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen) met dakschild aan de straatzijde; vierkante schoorsteen; ten zuidoosten aansluitende galerij onder doorlopend dakschild, met spoeltrommel en bietmolen. Aanbouw met verpakkingsruimte in het verlengde ten noordoosten, onder dito zadeldak.

Ten noordwesten: onderkelderd aanbouwsel onder lessenaarsdak (golfplaten).

Interieur: belangrijke uitrusting met industrieel-archeologische waarde als uniek voorbeeld van een stroopstokerij met uitgesproken ambachtelijk karakter daterend van 1843: stookinstallaties, persen en ander gerei; vloer van de stookplaats bestaande uit klinkaart op kant en leem.

• Afdeling ROHM Limburg, Cel Monumenten en Landschappen, dossier nummer 2024.
  • GIERAERTS M. e.a., Inleiding tot de industriële archeologie, onuitgegeven verhandeling, s.l.e.a., zonder pagina, afbeeldingen.
  • VAN DER LINDEN R. e.a., Landelijk leven in Vlaanderen. Een onmisbaar werk over de laatste restanten van de oude landelijke cultuur, Gent, (1982), pagina 134-135.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda; Pauwels, Dirk