Hoeve

Tekst van Hoeve Het Kasteeltje (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32534)

Heden hoeve met twee haakse bestanddelen, op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1844) aangeduid als een deels omgracht gesloten complex, met ten westen vermoedelijk een poortgebouw met duiventil. Begin 18de eeuw was er de pastorie van Herten gevestigd, in de 19de eeuw een brouwerij en houtzagerij en nadien nog het limonadefabriekje Vanormelingen-Vanlangenakker.

Onderkelderd woonhuis van vijf traveeƫn en anderhalve bouwlaag onder steil en mank zadeldak (golfplaten), daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw, met een mogelijk oudere kern. Stijl- en regelwerk met lemen (?) vullingen; versteende, licht verhoogde begande grond uit eind 19de eeuw. Linker zijgevel vernieuwd, rechter zijdgevel is versteend eind 19de eeuw; aanleunende leiperelaar. Drie behouden houten kozijnen in de achtergevel met behouden vakwerk op gepikte plint.

Haakse stal onder zadeldak (mechanische pannen). Vakwerk met bakstenen vullingen, gewijzigde timmer.

  • MAES T., Wellen van toen, (Wellen), (1993), p. 89, 91, tekening.
  • VAN DER LINDEN R. en andere, Landelijk leven in Vlaanderen. Een onmisbaar werk over de laatste restanten van de oude landelijke cultuur, , Gent, (1982), pagina 124 (tekening van Steven Wilsens).

Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Schlusmans, Frieda; Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Het Kasteeltje [online], https://id.erfgoed.net/teksten/32534 (geraadpleegd op ).