Kasteelhoeve van Printhagen

Verdwenen slotgracht met brug. Gekasseide oprit. U-vormig complex, gegroepeerd rondom een gekasseid erf en samengesteld uit een vleugel ten noordwesten, gemarkeerd door een poortgebouw met aan weerszijden waarschijnlijk de voormalige stallen, ten noordoosten een dubbele dwarsschuur geflankeerd door twee lagere dienstgebouwen, ten zuidoosten een tweede dubbele dwarsschuur en ten zuidwesten een dienstgebouw. Alle gebouwen grotendeels in baksteenbouw met leien en kunstleien bedaking. De stal en de dwarsschuur aan de overzijde van de Printhagendreef zijn losstaand en vormen samen een L.-vorm.

Ten noordwesten, poortvleugel. Poortgebouw van drie bouwlagen onder schilddak met twee smeedijzeren windvanen, daterend uit eind 17de eeuw, met eind-18de-eeuwse aanpassingen onder meer vensters, deur en windvanen. Buitenzijde voorzien van mergelstenen steigergaten en krulankers; korfboogvormige inrijpoort in een hardstenen omlijsting met negblokken en twee schamppalen, waarboven een rechthoekig venster in een vlakke hardstenen omlijsting. Erfzijde: mergelstenen hoekbanden en steigergaten; krulankers; mergelstenen rondboogpoort met één schamppaal, waarboven een mergelstenen waterlijst, een gelijkaardig venster als aan de straatzijde en een duifhuis in een vlakke hardstenen omlijsting. Sporen van vroegere vensters confer ontlastingsbogen.

Ten zuiden aansluitende ronde toren onder piramidale bedaking, voorzien van een peervormige bekroning met smeedijzeren windvaan. Mergelstenen waterlijsten, kroonlijst en gedichte steigergaten. Dito rechthoekige muuropeningen met negblokken, deels gedicht. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting, bestaande uit twee flankerende zuilen met Toscaans kapiteel, waarboven een architraaf met geprofileerde druiplijst.

Aan weerszijden van het poortgebouw: waarschijnlijk de voormalige stallen, het noordoostelijk gedeelte heden als woonhuis ingericht, onder zadeldaken, ten noordoosten afgewolfd (nok parallel aan de straat), daterend uit het midden van de 18de eeuw. In voorjaar 1999 buitenmuren opnieuw gevoegd. Acht recent (1999) gecementeerde bakstenen steunberen, waarvan enkele tezelfdertijd toegevoegd. Mergelstenen steiger- en asemgaten. Ten noordoosten een paar rechthoekige vensters in vlakke hardstenen omlijstingen. Ten zuidwesten twee gecementeerde vensteromlijstingen. Erfzijde van het huidige woonhuis: één dakvenster links; mergelstenen steigergaten en dito band boven de hardstenen plint; rechthoekige vensters en deuren in vlakke hardstenen omlijstingen, bijna alle van hergebruikt materiaal.

Ten noordoosten, haakse dubbele dwarsschuur uit de eerste helft van de 19de eeuw onder zadeldak, noordwestelijk deel nu als woonhuis ingericht. Rechthoekige poort onder houten latei; rechthoekige muuropeningen in vlakke hardstenen omlijstingen, hoogstwaarschijnlijk van hergebruikt materiaal (gewijzigde ordonnantie). Erfzijde met twee rondboogpoorten in een hardstenen omlijsting met negblokken, mergelstenen steigergaten en daklijstbalkjes. Lager dienstgebouw ten noordwesten onder afgewolfd zadeldak, uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Rechthoekige muuropeningen in vlakke hardstenen omlijstingen (mogelijk hergebruikt materiaal). Lager dienstgebouw ten zuidoosten, voormalige stal, onder afgewolfd zadeldak, uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Mergelstenen asem- en steigergaten.

Ten zuidoosten, dubbele dwarsschuur, onder wolfsdak, daterend uit het midden van de 18de eeuw. Erfzijde: twee rondboogpoorten in hardstenen omlijstingen met negblokken, daklijstbalkjes en mergelstenen steigergaten.

Ten zuidwesten, dienstgebouw, open aan de erfzijde, onder zadeldak (golfplaten ?), uit de eerste helft van de 19de eeuw.

Aan de overzijde van de Printhagendreef: stal onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) uit de tweede helft van de 19de eeuw, in maart 1976 nog onder een mank zadeldak met doorlopend dakschild ten zuidwesten boven de nu nog bestaande rechthoekige poort, heden onder lessenaarsdak (golfplaten). In 1976 nog aanwezige sporen van vakwerk. Rechthoekige muuropeningen in vlakke hardstenen omlijstingen. Rechts daarvan: dwarsschuur onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen, jaartal 1907), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen. Pannen beschietingen aan beide zijgevels. Tussen beide dienstgebouwen in: hardstenen pijlers, waartussen een ijzeren hek.

Auteurs:  Pauwels, Dirk