Heden semi-gesloten hoeve

Tekst van Vakwerkhoeve (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32421)

Heden semi-gesloten hoeve, in de Atlas van de Buurtwegen (1844) aangeduid als een U-vormig complex; grosso modo zelfde opstelling van de bestanddelen: woonhuis ten zuidoosten, varkensstallen ten noordwesten, stal en dwarsschuur ten zuidwesten.

Aan de straatzijde: waterput naast het woonhuis, muur in vakwerk, niet aangeduid in genoemde Atlas, en latrine, aansluitend bij de varkensstallen. Moestuin achter het woonhuis.

Ten zuidoosten, woonhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Opkamer in eerste travee. Bepleisterd witgekalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen, op bakstenen stoel en gepikte plint. Eén oorspronkelijk bolkozijn aan de erfzijde; deur en ander venster waarschijnlijk aangepast. Linkerzijgevel met oorspronkelijk bolkozijn. Achtergevel met twee grote, waarschijnlijk aangepaste vensters.

Ten noordwesten tegenover het woonhuis, varkensstallen (nok loodrecht op de straat); ten zuidwesten achteraan het erf, stal en dwarsschuur met poort en reket. Alle bijgebouwen in stijl- en regelwerk met lemen vullingen, op gepikte plint en onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Varkensstallen met halfdeuren.

  • VANAUDENAERDE J., Kortessem ...,.,1, Kortessem, 1991 p.34-35, ill.

Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Schlusmans, Frieda; Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vakwerkhoeve [online], https://id.erfgoed.net/teksten/32421 (geraadpleegd op ).