Hoeve in U-vorm

Voormalige, eertijds mogelijk gesloten hoeve, heden U-vormig met woonhuis aan de straatkant, reeds aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1844) als een L-vormig complex. Erf niet toegankelijk.

De verstening van de stal en de poortvleugel rechts dateert uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Links aansluitend bij de stal en onder doorlopend zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen): woonhuis, waarvan de linker vier traveeƫn in stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen zijn bewaard. Vier voorheen beluikte vensters. Versteende zijgevel met recente beschieting (golfplaten).

Ten noordwesten, stallen en varkensstallen in stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen, onder zadeldak (Vlaamse pannen).

Achteraan het erf, evenwijdig met het woonhuis, dwarsschuur en stal in stijl- en regelwerk met lichtblauw gekalkte lemen vullingen, onder zadeldak (Vlaamse pannen).

• VANAUDENAERDE J., Kortessem ...,.,1, Kortessem, 1991 p.53-54, ill.

Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Schlusmans, Frieda; Pauwels, Dirk