Kasteel De Toren

In de Atlas van de Buurtwegen (1844) aangeduid als een semi-gesloten complex. Heden: L.-vormig geheel, gelegen in een landschapspark met onder andere enkele merkwaardige beuken en een beukenhaag aan de straatzijde. Rechts van het complex: smeedijzeren hek tussen dito pijlers. Erf niet toegankelijk.

Het vierkante torengebouw waaraan het kasteel zijn naam ontleent, bestond reeds vóór 1846. In 1846 liet baron de Heusch de overige gebouwen en de vleugel palend aan de steenweg optrekken. In 1907 werd het goed aangekocht door de familie dokter Roelants-de Lexhy, die het kwam bewonen en waarnaar het kasteeltje is genoemd. Na 1968 een gezinsvervangend tehuis "Torenheem" en in 1999 leegstaand.

L.-vormig bakstenen complex met ten zuidoosten, toren van drie bouwlagen onder gemansardeerd tentdak (Vlaamse pannen en leien), bekroond door een smeedijzeren windvaan, van vóór 1846. Rechthoekige vensters onder hardstenen lateien en op dito lekdrempels. Grotendeels origineel houtwerk. Voorzijde met recent verlaagde rechthoekige deur. Aansluitende vleugel aan de straatzijde, van zeven traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), van 1846. Hardstenen plint. gelijkaardige muuropeningen als bij de toren. Kordon vormende lekdrempels op de tweede en derde bouwlaag. Ten westen aansluitende L-vormige vleugel, stallingen (?), van één bouwlaag, onder zadeldaken (Vlaamse pannen), ten noordoosten afgewolfd. Straatzijde: vier getoogde vensters op hardstenen lekdrempels; drie dakkapellen, de rechter recent. Haakse zijde: rondboogvormige muuropeningen met hardstenen afwerking.

• BOGAERTS D. e.a., Kortessem. 50 historische getuigen, (Tongeren), (1986), p. 40-41, ill.
  • GILISSEN J., Kortessem in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1981, prentkaart nr. 24.