Hoeve Kerselaar

Achterin gelegen hoeve in L-vorm met losstaande schuur ten zuiden; op de Ferrariskaart (1771-77) aangeduid als een eveneens L-vormig complex met weliswaar drie losstaande bestanddelen ten noorden, het domein volledig omgeven door een ringgracht. In de Atlas van de Buurtwegen (1844) komt dezelfde configuratie voor, waarbij het meest noordelijk bestanddeel is verdwenen, de schuur daarentegen wel is aangeduid en van de ringgracht nog slechts een deel rest ten zuidoosten met verbinding naar de Winterbeek. Dit deel van de gracht bestaat nog, maar de verbinding naar de Winterbeek is heden gedempt.

Als bezit van de kartuizers van Zelem is het goed tijdens de Franse overheersing als zwart goed verkocht aan de familie Alen, die het nu nog in eigendom heeft.

Oorspronkelijk, bakstenen woonhuis van negen traveeën en één bouwlaag onder steil zadeldak (Vlaamse pannen), in kern daterend uit de 17de eeuw. Voorgevel op gepikte silexplint met links bewaarde mergelstenen hoekband, onderkelderde eerste vier traveeën met mergelstenen keldergaten en aangepaste muuropeningen. Vanaf de vierde travee is de voorgevel recent.

Het woonhuis uit de 19de eeuw, dat zich links van het oorspronkelijke bevond, is in 1968 afgebroken.

Haakse stallen van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Vakwerk met bakstenen vullingen; oorspronkelijke houten staldeuren en zolderluiken.

Ten zuiden: losstaande dwarsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen). Versteende voorgevel en achtergevel in vakwerk met lemen vullingen. Linkerzijgevel in dito stijl- en regelwerk, rechterzijgevel in vakwerk met bakstenen vullingen. Oorspronkelijke schuurpoort, op de latei gedateerd: AO 1723.

• BOGAERTS D. e.a., Kortessem. 50 historische getuigen, (Tongeren), (1986), p. 20-21, ill.
  • REMANS J., De families Palmers en Alen. Diepenbeek, Kortessem, s.l.e.a., p. 93, 100 (afb.).