Daaleindekapel

De kapel zou zijn gebouwd in 1814 en wordt aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1844). Tot voor kort bezocht men dit bedehuis in processie op de tweede dag der Kruisdagen.

Geschilderd gebouw van één travee onder vernieuwd zadeldak (1928, mechanische pannen) met overstekende dakrand aan de voorgevel en dakruitertje, bekroond met een smeedijzeren kruis. Stijl- en regelwerk met deels lemen en deels bakstenen vullingen, op bakstenen onderbouw. De rechterzijgevel werd circa 1926 versteend. De deur is in een houten kozijn gevat, terwijl de zijgevels elk van een houten kozijn zijn voorzien. Boven de deur hangt een kruisbeeld, waarboven volgend op een paneel geschilderd opschrift uit circa 1966: H. ALDEGONDIS PATRONES/ TEGEN DE/ KANKER/ BID VOOR ONS.

Mobilair: houten, neobarokaltaartje. Bij inbraken in de jaren 1980 werden het Madonnabeeld en de groep van Sint-Anna-ten-drieën (1768) gestolen.

• BOGAERTS D. e.a., Kortessem. 50 historische getuigen, (Tongeren), (1986), p. 22-23, ill.
  • GILISSEN J., Kortessem in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1981, prentkaart nr. 5.