Hoeve met losstaande bestanddelen

Tekst van Vakwerkhoeve met bakhuis (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32382)

Hoeve met losstaande bestanddelen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw, als inplanting van een andere vorm aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1846). Heden samengesteld uit een woonhuis met stallen ten zuiden, varkensstallen ten westen en een bakhuis ten oosten aan de straatzijde.

Ten zuiden, woonhuis met stallen aan de straatzijde, van vijf traveeën en één bouwlaag (nok loodrecht op de straat). Beschilderd stijl- en regelwerk met grotendeels lemen vullingen. Traditionele indeling met twee naast elkaar gelegen kamers en centrale schouw.

Ten westen, haaks aansluitende, versteende varkensstallen. Ten oosten, aan de straatzijde, bakhuis van twee traveeën in vakwerk, met bakoven, (nok parallel aan de straat).


Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vakwerkhoeve met bakhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/32382 (geraadpleegd op ).