Gesloten hoeve

Belangrijke gesloten hoeve met kern van circa 1775 (woonhuis en oostelijke stal), aangebouwd tegen de hoeve nummer 126. Ze staat nog niet aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77). De schuur dateert waarschijnlijk uit de eerste helft van de 19de eeuw, confer Atlas van de Buurtwegen (1843). De noordstal dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw. De stal die de zuidzijde van het erf afsloot werd vervangen door een recente constructie.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen behalve voor het woonhuis en de schuur), rondom een rechthoekig, gedeeltelijk gekasseid erf, toegankelijk via de inrijpoort aan de westzijde: rondboogpoort in een kalkstenen omlijsting met negblokken in regelmatig verband; schamppalen.

Woonhuis ten westen van het erf. Boerenburgerhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen. Bakstenen gebouw op licht verhoogde begane grond; recente breukstenen plint aan straatzijde, voorzien van kalkstenen keldergaten. Rechts bleef de aanzet van een kalkstenen hoekband bewaard. De oorspronkelijke vensters zijn de kleine, getoogde vensters in kalkstenen omlijsting met sluitsteen, voorheen beluikt (circa 1775). De ordonnantie van de benedenverdieping werd gewijzigd in het eerste kwart van de 19de eeuw. Rechthoekige muuropeningen in een kalkstenen omlijsting, waarschijnlijk van hergebruikt materiaal; de vier linkervensters waren voorheen beluikt.

In de achtergevel nog twee 18de-eeuwse vensters van het hoger beschreven type op de bovenverdieping; de overige muuropingen werden in het eerste kwart van de 19de eeuw en later aangepast.

De noordzijgevel bezit verschillende 18de-eeuwse vensters: deze zijn waarschijnlijk van hergebruikt materiaal, aangezien nog in het midden van de 19de eeuw tegen deze gevel een dienstgebouw aanleunde.

De stal ten oosten van het erf dateert eveneens uit de 18de eeuw, te oordelen naar de rechterzijgevel met aandak en vlechtingen; de gevel werd volledig ingebouwd met recente constructies, zodat slechts één zolderluik in houten kozijn zichtbaar is. De stal ten noorden van het erf dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw, en is voorzien van getoogde muuropeningen.

Dwarsschuur achteraan het erf, aansluitend bij, en vooruitspringend ten opzichte van de oostelijke stal; zij is voorzien van een korfboogpoort in een kalkstenen omlijsting met negblokken in regelmatig verband.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda