U-vormige hoeve

U-vormige hoeve, aanleunend bij de gesloten hoeve nummer 128, die later werd bijgebouwd tegen de oorspronkelijk open zijde van het erf. Midden 18de eeuw: twee jaartallen vermelden 1754 en 1762; als U-vormig aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77). Wijzigingen in de eerste en tweede fhelft van de 19de eeuw (muuropeningen, dakhellingen). Het grondplan is nog steeds zoals weergegeven in de Atlas van de Buurtwegen (1843).

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), rondom een trapezoïdaal erf, met ingang in de westvleugel aan straatzijde: poortgebouw met resten van de oorspronkelijke vakwerkconstructie, voorzien van een rechthoekige poort in houten omlijsting; in de poortdoorgang een merkwaardige, houten duifhuis.

Woonhuis ten zuiden van het erf, door middel van ankers gedateerd 1754. De zuidgevel kreeg in de eerste helft van de 19de eeuw een voorgevelordonnantie: de muuropeningen van de benedenverdieping dateren uit deze periode. Dakhelling in deze periode of in de tweede helft van de 19de eeuw verlaagd. Rechthoekige vensters in een kalkstenen omlijsting, voorheen beluikt; rechthoekige deur in een kalkstenen omlijsting, waarschijnlijk van hergebruikt materiaal. Rechthoekige bovenvensters met houten latei en lekdrempel, waarschijnlijk van de tweede helft van de 19de eeuw. Drie ronde uilengaten in de zijgevel aan straatzijde. Van de oorspronkelijke muuropeningen bleef mogelijk allleen een houten kozijn op de bovenverdieping van de erfzijdegevel bewaard.

Het ten oosten aansluitende gedeelte was waarschijnlijk voorheen een stal. Stal aansluitend op het poortgebouw in de westvleugel, en er door een brandgevel van gescheiden; door middel van ankers op de gevel aan straatzijde gedateerd 1762. Gewijzigde muuropeningen. Ten oosten van het erf, dwarsschuur, voorzien van een verankerde korfboogpoort; rechterzijgevel met aandak en vlechtingen.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda