Gemeentehuis en -school

Tekst van Gemeentehuis Mettekoven en gemeenteschool (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32171)

Voormalig gemeentehuis en -school, uit het begin van de 20ste eeuw. Voortuin, door een lage muur met ijzeren hek van de straat afgesloten.

Gebruikelijk T-vormig grondplan, het gemeentehuis een alleenstaand breedhuis, de school haaks op de achtergevel. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met getrapt dakvenster boven de middentravee. Bakstenen gebouw op een hardstenen plint. Middenrisaliet en bakstenen hoekpilasters. Gecementeerde banden. Rechthoekige muuropeningen met hardstenen latei en lekdrempel; bakstenen ontlastingsboog met hardstenen aanzetstenen.

Het schoolgebouw telt vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Gecementeerde plint en dito banden. Baksteenfries onder de kroonlijst. Rechthoekige muuropeningen onder doorlopende metalen I-balk.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda